ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ




Ο Χασάπικος είναι ένας ακόμα πολεμικός χορός, ο οποίος "χορευόταν" από ένα επίλεκτο σώμα του στρατού της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, τους Κασσάπηδες.
Αυτοί λοιπόν χόρευαν τον Κασσάπικο.  Τα βήματά του ήταν πολύ απλά: μπαίνεις μπροστά στην μάχη, εξοπλισμένος σαν αστακός και προσπαθείς με χορευτικούς ελιγμούς να "καθαρίσεις" το τοπίο από τους Βάρβαρους εχθρούς της αυτοκρατορίας. 
Με λίγα λόγια, αυτοί οι "χορευτές" ήταν οι επίλεκτες δυνάμεις τους στρατού που έσφαζαν αδιακρίτως ό,τι εμπόδιζε το οπτικό τους πεδίο στην μάχη. 
Πίσω από αυτούς βρισκόταν το κυρίως σώμα του στρατού το οποίο δεν ήξερε καλά τα "βήματα"... Για να ακριβολογούμε, οι πολεμιστές αυτοί χόρευαν τον Κασσάπικο σε στιγμές "γιορτής" και τέλοσπάντων ήταν κάτι που διέκρινε την συγκεκριμένη μονάδα στρατού από τις υπόλοιπες...   Προφανώς δεν χόρευαν στην μάχη.. 
. Ίσως βέβαια να χόρευαν οι αντίπαλοι τον "χορό της φυγής",  ο οποίος έχει την εξής απλή χορογραφία
"1: τρια άλματα μπροστά, 2: γυρίζεις το κεφάλι πίσω (για να δεις αν σε ακολουθει ο Κασσάπης), 3: μια προσευχή στον θεό που πιστεύεις, 4: άλλα τρία άλματα μπροστά... κτλ" :)
Στην ελληνική γλώσσα, ο όρος "κασσάπης" έχασε το ένα "σ" και το αρχικό "Κ" έγινε "Χ". Έτσι έχουμε τον "Χασάπη" και το "Χασάπικο χορό" ο οποίος δεν είναι ο χορός των κρεοπωλών :):)
Στην δυτική Ευρώπη ο όρος "κασσάπης", μεταφέρθηκε ως "μακελάρης". Έτσι λοιπόν μας έμεινε η έκφραση "έγινε μακελειό". 
Απάντηση με παράθεση Ιστορικά στοιχεία:
Αρχικά, το χασάπικο ονομαζόταν Μακελλάρικος χορός.
Άλλοι χοροί που μοιάζουν στο χασάπικο, είναι ο Arkan της Ουκρανίας, ο Hora απ' το Ισραήλ, ο αραβικός Debke, ο Kasapsko Horo της Βουλγαρίας και ο Kasapsko Kolo της Σερβίας.
Φιγούρες που ξεχωρίζουν
: Η αργή μορφή του χασάπικου ονομάζεται "χασάπικο βαρύ" και χορεύεται στα 4/4. Η πιο γρήγορη μορφή του χρησιμοποιεί ρυθμό 2/4. Κάθε ομάδα έχει τις δικές της φιγούρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ